nedelja, 15 jul 2018 00:00

Obrada I održavanje zemljišta maline

Ocenite ovaj clanak
(0 glasova)

malina

KURŠUMLIJA, 15. Jula 2018. - Obradazernljištau malinjaku izvodi se prvenstveno radi održavanja zemlji­šta u rastresitom stanju, uništavanja korova i unošenja đubriva u zonu korena, što doprinosi boljoj ishrani maline, čuvanju vlage, prisustvu vazduha u zemljištu i sprečavanju stvaranja pokorice na površini.

Pošto malina ima plitak korenov sistem, a za dobar razvoj i rađanje potrebne su joj i velike količine vode, to obrada i održavanje zemljišta treba da bude pre svega, usklađena s dubinom korena i s vremenomđubrenja,a usmerena na čuvanje vlage u zemljištu.

Redovna i pravilna obrada zemljišta u zasadu maline znatno doprinosi bo­ljem primanju i daljem razvoju sadnica,bržernstupanju zasada u puni rod, dobija­nju visokih prinosa i kvalitetnih plodova. Zato je neophodno da se odmah posle završene sadnje pristupi obradi utabanogzemljištai nastavi u toku čitavog perioda iskorišćavanja zasada.

Prema tome, u malinjaku zemljište treba da bude tokom vegetacije stalno u rastresitom stanju i bez korova, a pri izvođenju obrade ne sme da dođe do meha ničkih oštećenja korena. Iskustva stečena u praksi pokazuju da se ovi uslovi u za­sadu maline mogu postići čistom obradomzemljištai kombinacijom obrade sa pri­menom herbicida.

Obradu zemljišta u malinjaku treba uvek uskladiti sa đubrenjem, tako da se izvodi odmah posle rasturanja đubriva, kako bi ono što pre dospelo u zonu koreno­vog sitema i brže koristilo malini ..

Broj obrada zemljišta koje treba izvesti u malinjaku tokom godine zavisi od plodnosti zemljišta, zakorovljenosti parcele, vlažnosti, odnosno količine padavina i drugih činilaca. U našim malinarskim područjima potrebno je da se zasad obradi u 5 do 7 navrata. Nešto dublja obrada obavlja se u jesen i rano proleće (na 7 do 10 cm), a ostale, 3 do 5 obrada, izvode se plitko (na 5 do 6 cm dubine) da se ne bi gu­bila vlaga iz zemljišta. Međuredna obrada obično se obavlja rotofrezama ili tanji­račama, a u redovima ručno, prašenjem i plevljenjern ili se kombinuje sa prime­nom herbicida.

Prva prolećna obrada obavlja se rano, obično u martu mesecu, kada se sneg otopi i zemlja prosuši. Izvodi se posle rasturanja stajnjaka i kompleksnih mineral­nih đubriva (NPK) ukoliko đubrenje nije izvršeno u toku jeseni, freziranjem ili plitkim oranjem međurednog prostora i ručnim kopanjem duž redova.

Proizvođačima posebno treba skrenuti pažnju da u periodu od kretanja vege­tacije do početka berbe plodova zemljišta u malinjacima održavaju u nezakorovlje­nom stanju, jer od toga najviše zavisi kvalitet roda i visina prinosa. Da bi u ovom periodu zemljište bilo slobodno od korova, potrebno je da se izvede plitka obrada i plevljenje međurednog i rednog prostora u 2 do 3 navrata.

Posle završene berbe i uklanjanja izdanaka koji su doneli rod, obično krajem jula ili početkom avgusta, u malinjaku treba obaviti samo još jednu plitku obradu zemljišta.

U praksi je utvrđeno da kada se sa plitkorn obradom nastavi do jeseni, iz­danci maline slabije sazrevaju, pa mogu izmrznuti u toku zime.

Jedino u prvoj godini posle sadnje ne treba vršiti okopavanje duž redova sve dok mladi izdanci ne izniknu, jer su u početku rasta iz korenovih pupoljaka veoma krti, pa se mogu oštetiti. Zbog toga redni prostor ne treba kopati i gaziti, nego pažljivo plevi ti i rastresati pokoricu dok se mladi izdanci ne pojave na površini.

Prilikom obrade takođe treba voditi računa da zemljište posle obrade bude potpuno ravno, jer se tada najbolje sakupljaju i čuvaju rezerve vlage. Ako se pri iz­vođenju obrade vrši naoravanje i zagrtanje izdanaka, to se nepovoljno odražava na njihov razvoj i rodnost, jer se korenov sistem nađe u dubljem sloju zemljišta, koji ima nepovoljan vodno-vazdušni režim.

Pored mehaničkog uništavanja, korovi se u zasadima maline mogu uspešno suzbijati i hemijskim sredstvima - herbicidima. Ipak, herbicidi ne mogu potpuno da zamene mehaničku obradu zemljišta, pa njihovu primenu treba kombinovati sa obradom. Pošto herbicidi u izvesnoj meri mogu delovati depresivno i na malinu, najbolje je da se u međurednom prostoru uništavanje korova vrši redovnom obra­dom zemljišta ili da se herbicidi koriste samo kao dopunska mera.

Međutim, u pantljikama duž redova maline širine oko 1,0 m, koje se ne mo­gu mehanizovano obrađivati, pored ručne obrade, radi unošenja đubriva, korove treba suzbijati i redovnim tretiranjem herbicidima.

Navodimo jedan od naboljih postupaka primene herbicida u malinjaku. Ra­no u proleće pre nicanja korova i kretanja maline, posle izvršene obrade zemljišta (početkom marta), tretira se cela površina malinjaka ili samo pantljike duž redova sa 4 do 5 kg simazina po hektaru tretirane površine.

Ako prilikom tretiranja dođe do vlaženja donjih delova izdanaka u fazi mi­rovanja maline, neće bitištetnihposledica. Posle toga, kada krene vegetacija u maline, treba tretirati pantljike duž redova i izdanke maline 30 do 40 cm iznad ze­mlje gramoksonom ili reglonom u količini od3-5IIha tretirane površine. Ovim tretiranjem uništava se korov, prve serije mladih izdanaka i rodne grančice pri osnovi rodnih izdanaka.

Video prilog objavljen  u okviru projekta “Moja zemlja, plodna zemlja”, koji se sufinansira iz budžeta opštine Kuršumlija.

Procitano 111 puta Poslednji put izmenjeno subota, 26 januar 2019 17:04

Dodaj komentar

Molimo vas da pročitate sledeće uputstvo:
Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.
''Na kraju sveta'' zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, ne objavljujemo.
Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške, tehničke i druge propuste ne objavljujemo, kao i komentare koji se odnose na uređivačku politiku, ali će biti uzeti u obzir i na tome se zahvaljujemo.
Zakon o javnom informisanju – član 38: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.
Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije ''Na kraju sveta''.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 IZVOR 4
 
 
 
 

Ko je na kraju...

Ko je na mreži: 17 gostiju i nema prijavljenih članova

Pretraži sajt

                                                    logo turisticka