VEST PO VEST

SNS ZENE 2

KURŠUMLIJA, 24. Januara  -  Opštinski odbori Srpske napredne stranke u Kuršumliji održali su danas konferencije za novinare na kojoj su osudili govor mržnje, brutalne uvrede, ponižavanje žena od strane predstavnika opozicije.

‘’ Žene na poslu, na ulici, društvenoodgovornim funkcijama,na  društvenim mrežama ne smeju biti izložene gnusnim uvredama i napadima. Nećemo Srbiju u kojoj žene nazivaju kurvama, najstrašnije vređaju i omalovažavaju.Samo zato što svoj posao rade vredno, odgovorno i  predano.  Samo zato što misle drugačije!

Želimo da ovo nasilje koje već izvesno vreme iznose predstavnici  opozicije Đilasovog, Jeremićevog i Obradovićevog saveza,  prestane! Oni govore jezikom mržnje,upućujući najstrašnije uvrede, prete silovanjem i linčom žena. NJima je to u redu ali samo iz jednog razloga, zato što te žene podržavaju Aleksandra Vučića.

Žene u Kuršumliji, u Nišu, Kruševcu, Beogradu, žene u Srbiji ne smeju  biti žrtve nasilja.

Ne dozvolimo da se ovakve pretnje tolerišu više, Srbija je moderna i pristojna zemlja, koja omogućava svim građanima da žive u miru i dostojanstvu, poručile su žene-članice SNS-a iz Kuršumlije

djavolja-varos-1v

KURŠUMLIJA, 23. Decembra – Djavolja varoš se nalazi na jugu Srbije, na planini Radan nedaleko od Kuršumlije, a čini je skup više od 200 zemljanih formacija, visokih od 2 do 15 metara i širokih do 3 metra, na čijim se vrhovima nalaze kamene kupe.

Lokalitet Đavolja varoš pripada selu Đake. Ovo neobično i mistično mesto, podeljeno je na dve jaruge – Đavolju i Paklenu.

Do samih kula dolazi se pešačkom stazom, a oko njih postoje uređeni vidikovci sa kojih se pruža predivan pogled na okolinu.

Đavolja varoš sastoji se iz dva, u svetu retka, prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Zbog svoje jedinstvenosti, jer iako slični fenomeni postoje u svetu nigde nisu ovako visoki i nema ih u ovolikom broju, Đavolja varoš je bila u najužem krugu da uđe među novih sedam svetskih čuda prirode. Iako nije izabrana, poslednjih godina privlači veliki broj turista željnih avanture i originalnog doživljaja.

Tokom vekova, narod je o nastanku ovog mesta stvorio brojne legende. Prema jednoj, reč je o okamenjenim svatovima koji su, po nalogu đavola, krenuli da venčaju sestru i brata, pa ih je Bog za kaznu okamenio da zauvek podsećaju da nijedan greh ne prolazi nekažnjeno.

Drugo predanje kaže da je na tim prostorima nekada živela veštica koja je ispunjavala želje ljudima u zamenu za obećanje da će joj dati šta god jednom od njih zatraži. Ove 202 kamene kupe su oni koji nisu ispunili obećanje dato veštici ili su pokušali da je prevare.

Nauka ne nudi tako maštovito objašnjenje – Đavolja varoš posledica je erozije zemljišta koje je ovde veoma rastresito, ali čvrsto. Uništavajući šume, čovek je otvorio put razornom dejstvu vode. Vetar, kiša i sunce učinili su ostalo, mada se i naučnici slažu da je oblik nekih kupa, kao i činjenica da vrh od 20-30 cm drži težinu od po nekoliko stotina kilograma “čudesno”.

oslobodjenje

KURŠUMLIJA, 11. Januara U petak, 19. januara, sa početkom u 11 časova, polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima Kuršumlije, u gradskom parku, obeležiće se Dan oslobođenja Kuršumlije od Turaka.

Turistička organizacija opštine Kuršumlija poziva građane da u što većem broju svojim prisustvom uveličaju navedene događaje.

će biti darivan Časnim krstom i novčanom nagradom od 10.000 dinara, nagrada za drugo mesto je 8.000 dinara, a treće mesto 5.000 dinara.

Prijavljivanje za plivanje za Bogojavljenski krst je do 18. januara, u kancelariji Turističke organizacije opštine Kuršumlija, ulica Palih boraca 15, ili na tel.027- 380 963. Prijavljeni kandidati prolaze obavezni lekarski pregled.

marina kula

KURŠUMLIJA,16. Decembra  -  Marina kula je tvrđava u Srbiji koja se nalazi na uzvišenju iznad ušća reke Kosanice u Toplicu kod sela Kastrata blizu Kuršumlije. Podigla ju je sredinom 15. veka sultanija Mara Branković, kada joj je sultan Mehmed II dodelio na upravu Toplicu i Dubočicu. Ostaci Gornjeg Grada, nepravilne četvorougaone osnove, nalaze se na najvišem vrhu šumovitog i teško pristupačnog brda. Najbolje očuvani deo tvrđave predstavlja severni bedem koji je opstao u dužini od oko 20 metara. Bedem je okrenut ka ušću u podnožju brda i bio je dodatno zaštićen suvim šancem. Pored njega, u jugoistočnom delu se vide ostaci crkve površine oko 40m² kao i ruševine donžon kule. Na obroncima istočno od Gornjeg Grada naziru se temelji jedne kule, dok se na severnoj padini nalaze ostaci nekoliko građevina. Na žalost, do sada na lokalitetu nisu vršena sistematska arheološka istraživanja niti konzervatorski radovi.

 Marina kula je spomenik kulture upisan u centralni registar Srbije kao nepokretno kulturno dobro od velik.

krst

KURŠUMLIJA, 9. Januara – Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst održaće se na gradskom bazenu 19. januara. Plivanje organizuje Turistička organizacija opštine Kuršumlija.

Manifestacija se održava po deseti put, a obezbeđene su i vredne nagrade. Pobednik će biti darivan Časnim krstom i novčanom nagradom od 10.000 dinara, nagrada za drugo mesto je 8.000 dinara, a treće mesto 5.000 dinara.

Prijavljivanje za plivanje za Bogojavljenski krst je do 18. januara, u kancelariji Turističke organizacije opštine Kuršumlija, ulica Palih boraca 15, ili na tel.027- 380 963. Prijavljeni kandidati prolaze obavezni lekarski pregled.

ivan kula

KURŠUMLIJA,10. Decembra  -  Ivan kula je utvrđenje koje se nalazi na planini Radan, kod Kuršumlije.
Grad je sagrađen na vrhu vulkanske kupe koja je zaravnjena i strmo zasečenih padina. Ruinirana donžon kula, pravougaone osnove, sa zidovima debelim preko 1.5 m i sačuvana do visine od 14,5 m, stoji na rimskim temeljima čiji su zidovi izgrađeni od grubo sečenih blokova peščara i opeke povezivanih negašenim krečom. Na severnoj strani se na kulu naslanja neka srednjovekovna građevina razorena do temelja. Ova zaravan sa svih strana je strmo zasečena i danas predstavlja izvanredan vidikovac. Same građevine nisu do sada dovoljno istražene.
   Narodna pesma vezuje Ivanovu kulu za toplićkog junaka u boju na Kosovu, Kosančić Ivana. Iz ovog utvrđenja, na zaravni spod kule, su Ivan Kosančić i Milan Toplica, vojskom iz gornje i donje Toplice, prešavši kroz jugozapadne klance Trpeza (visoravan na Radan planini) i Trna, otišli u Kosovski bitku u dolini Laba 1389.godine. Zajedno sa svojim pobratimima, Milan Toplicom i Milošem Obilićem pripadao je viteškom redu - Zmaj. Narodna tradicija će ulogu topličke vlastele u Kosovskom boju podići do neslućenih visina. U narodnom predanju srećemo Jug Bogdana i njegovih devet sinova kao gospodare Prokuplja, Milana Toplicu kao gospodara Srednje Toplice a Ivana Kosančića kao gospodara Gornje Toplice i Kosanice.
Ispod kule, po brežuljcima, nalazi se selo sa istim imenom – Ivan Kula, a dalje pored puta, nalazi se malo selo Vuča. Legenda kazuje da su iz dvorca Ivanovog Turci ugrabili njegovu sestru Janu i vukli je sve do ovoga mesta. Ovde je ona izdahnula, pa je tu i crkvište.
  Po arnautskom predanju, na Ivan Kuli je bila rezidencija moćnog Ivan-bega, koga je sultan Bajazit posle Kosovske bitke postavio za gospodara Kosanice. On je celu dolinu zasadio divnim orahovim drvećem.
 Krajem 2016. godine počela je sanacija Ivan kule. Radove u vrednosti od pola miliona dinara finansira opština Kuršumlija a nadzor vrši Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša. U radovima učestvuju i meštani koji pomažu majstorima.

 
 IZVOR 4
 
 
 
 

Ko je na kraju...

Ko je na mreži: 4 gostiju i nema prijavljenih članova

Pretraži sajt

                                                    logo turisticka